Falafeliai – veganiškas patiekalas visai šeimai

Falafeliai yra populiarus Artimųjų Rytų gatvės maistas, gaminamas iš maltų avinžirnių arba fava pupelių, pagardintų žolelėmis ir prieskoniais. Tai yra maistingas ir kvapnus augalinių baltymų ir skaidulų šaltinis. Puiki alternatyva, kai nesinori mėsos, todėl taip mėgiami tų kurie laikosi vegetariškos arba veganiškos mitybos.

Mirkymo laikas ( jei naudojate ne konservuotus avinžirnius): 8-12 valandų

Paruošimo laikas: 20 minučių

Šaldymo laikas: nuo 30 min. iki 2 h.

Virimo laikas: 10-15 minučių

Porcijos : 6

Ingridientai

  • 400 g konservuotų avinžirnių, arba avinžirniai mirkyti per naktį
  • 1 svogūnas, susmulkintas
  • 4 skiltelės česnako, smulkiai supjaustytas
  • 1/2 puodelio šviežių petražolių lapelių arba kitų mėgiamų žalumynų (pvz. kalendros)
  • 1 šaukštelis maltų kmynų
  • 1 šaukštelis maltos kalendros
  • 2 šaukštai miltų
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Aliejus, kepimui

Paruošimo būdas

Išmirkusius avinžirnius nusausinkite ir gerai nuplaukite.

Jei naudojate konservuotus avinžirnius tiesiog nupilkite skystį ir suberkite į smulkintuvą.

Taip pat į smulkintuvą kartu su avinžirniais sudėkite, svogūną, česnaką, petražoles, kalendras (pasirinktinai), kmynus, maltą kalendrą, pipirus ir druską.

Trinkite mišinį, kol susidarys masė su smulkiais gabaliukais. Nepertrinkite.

Perkelkite mišinį į dubenį ir uždenkite. Laikykite šaldytuve mažiausiai 30 minučių geriausia laikyti iki 2 valandų.

Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje arba puode su storu dugnu ant vidutinės – ugnies. Aliejaus reikia tiek, kad apsemtų falaftelius.

Nedideliu ledų samteliu arba rankomis iš mišinio suformuokite mažus rutuliukus.

Į karštą aliejų atsargiai įdėkite falafelius. Kepkite 2–3 minutes iš kiekvienos pusės arba iki auksinės rudos spalvos.

Išimkite falafelius kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu išklotoje lėkštėje.

Patiekite karštą su pita duona, humusu ir daržovėmis.

Apytikslė maistinė vertė

(1/6 recepto (porcijoje 3 falafeliai):

Kalorijos: 379 kcal

Riebalai: 15,5 g

Sotieji riebalai: 1,9 g

Cholesterolis: 0 mg

Angliavandeniai: 34,5 g

Maistinės skaidulos: 13,5 g

Cukrus: 5,5 g

Baltymai: 16,5 g

Kiti populiarūs Falafelių receptai

Pristatome vaikams pritaikytą populiariosios falafelių recepto versiją! Šis receptas – tai sveikas ir sotus maistas, kuris patiks jūsų vaikams.

Paruošimo laikas: 35 minutės

Kepimo laikas:  10 minučių

Bendras laikas: 45 minutės

Porcijos: 6

Ingridientai:

2 vidutinės saldžiosios bulvės, nuluptos ir supjaustytos kubeliais

1 skardinė avinžirnių, nusausinti ir nuplauti

1 kiaušinis

2 skiltelės čiasnako

50g. džiūvesėlių

1/4 puodelio kapotų šviežių petražolių

1/4 puodelio susmulkintos šviežios kalendros

1 valgomasis šaukštas maltų kmynų

1/2 arbatinio šaukštelio saldžios paprikos

Druska, pagal skonį

Aliejus, kepimui

Instrukcijos:

Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.

Saldžiųjų bulvių kubelius apšlakstykite trupučiu aliejaus ir kepkite orkaitėje 20-25 minutes arba kol suminkštės.

Smulkintuvu sumaišykite paskrudintas saldžiąsias bulves, avinžirnius, džiūvesėlius, kiaušinį, petražoles, kalendrą, kmynus, saldžią papriką ir druską. Trinkite mišinį, kol susidarys stambi pasta (netrinkite per daug, turi likti masėje gabalikų)

Formuokite rutuliukus ar paplotėlius.

Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų.

Kepkite falafelius , kol jie taps auksinės rudos spalvos ir traškūs, maždaug 2–3 minutes iš kiekvienos pusės.

Kiaurasamčiu išimkite falafelius iš aliejaus ir nusausinkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės.

Patiekite falafelius šiltus su pita duona, humusu ir daržovėmis

Informacija apie maistingumą (vienai porcijai 3 falafeliai):

Kalorijos: 210 kcal
Riebalai: 4g
Angliavandeniai: 38g
Baltymai: 7g
Skaidulos: 9g

Šiame recepte yra mažai angliavandenių ir daug baltymų, todėl tai puikus pasirinkimas tiems, kurie laikosi mažai angliavandenių turinčios arba ketogeninės dietos.

Paruošimo laikas: 25 minutės
Kepimo laikas: 20 – 25 minutės
Bendras laikas: 50 minučių

Ingridientai:

1 vidutinio dydžio burokas, nuluptas ir sutarkuotas
1 skardinė avinžirnių, nusausinti ir nuplauti
1/4 puodelio kapotų šviežių petražolių
1/4 puodelio susmulkintos šviežios kalendros
2 skiltelės česnako, susmulkintos
1 arbatinis šaukštelis maltų kmynų
1 arbatinis šaukštelis maltos kalendros
Druska, pagal skonį
Aliejus, kepimui

Instrukcijos:

Įkaitinkite orkaitę iki 190°C.
Sutarkuotus burokėlius paskleiskite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 10-15 minučių arba kol suminkštės.
Smulkintuvu sutrinkite skrudintus burokėlius, avinžirnius, petražoles, kalendrą, česnaką, kmynus, kalendras ir druską. Trinkite mišinį, kol susidarys stambi pasta (nepertrinkite, masėje turi likti gabaliukų).
Suformuokite rutuliukus.
Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų.
Kepkite falafelius kol jie taps auksinės rudos spalvos ir traškūs, maždaug 2–3 minutes iš kiekvienos pusės.
Kiaurasamčiu išimkite falafelius iš aliejaus ir nusausinkite ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės.
Patiekite falafelius šiltus su pita duona, humusu ir daržovėmis.

Informacija apie maistingumą (vienai porcijai, 3 falafeliai):

Kalorijos: 210 kcal
Riebalai: 8g
Angliavandeniai: 15 g
Baltymai: 11g

Ši mažai angliavandenių turinti čili jautienos sriubos versija yra sveikas ir subalansuotas patiekalas. Tai puikiai tinka tiems, kurie stebi angliavandenių suvartojimą, bet vis tiek nori pasimėgauti skaniu ir sočiu maistu.

Susitikime Instagrame